Engelse woordjes leren is van belang voor succes op de middelbare school. Hoewel Engels soms makkelijker lijkt dan andere talen, kan het onthouden van grote hoeveelheden vocabulaire toch uitdagend zijn. In dit artikel krijg je handige tips en technieken die specifiek gericht zijn op Engelse woordjes leren. Daarnaast bespreken we verschillende lesmethodes die vaak gebruikt worden op middelbare scholen: KERN ENGELS, Stepping Stones, Of course!, All Right!, Focus on the Wider World en New Interface.
Algemene tips voor Engelse woordjes leren
Lees en luister veel
Door veel Engels te lezen en luisteren bouw je een natuurlijk gevoel voor de taal op. Er zijn ontelbare goede films, series en boeken te zien en te lezen in het Engels. Kijk Engelse films met ondertiteling of lees Engelse boeken op je eigen niveau. Na een tijdje kun je de ondertiteling naar Engels veranderen of zelfs uitzetten. Je zult merken dat je woordenschat, lees- en luistervaardigheid al snel beter wordt!
Maak flashcards
Gebruik flashcards om woordjes te oefenen. Door ze regelmatig te herhalen, blijven ze beter hangen. Vooral de Leitner-methode is erg efficiënt. Hierbij herhaal je de woordjes die lastig vindt vaker en de woordjes die je al onder de knie hebt minder vaak. In deze blog leggen we uit hoe de Leitner-methode precies werkt. Ook apps zoals JoJoschool, Quizlet maken het proces van Engelse woordjes leren leuker en efficiënter.
Leer woordjes in context
Probeer Engelse woordjes altijd te leren binnen zinnen of situaties. Dit helpt je niet alleen het woord te onthouden, maar ook hoe je het gebruikt in gesprekken en je zal de vertaling makkelijker kunnen terughalen op een toets.
Groepeer woordjes altijd op thema
Verdeel woordjes in thema’s zoals eten, reizen of hobby’s. Dit helpt om verbanden te zien tussen verschillende woorden. Door verbanden te leggen is het makkelijker voor je hersens om woordjes langer te onthouden. Hierdoor weet jij de vertaling op je toets nog steeds makkelijk terug te halen.
Specifieke tips per methode
KERN ENGELS (ThiemeMeulenhoff)
KERN ENGELS legt sterk de nadruk op woordenschat binnen communicatieve situaties. Maak gebruik van de opdrachten die dialogen en praktische situaties bevatten. Oefen met klasgenoten door gesprekken te voeren waarin je de nieuwe woorden meteen toepast.
Stepping stones (Malmberg)
Stepping Stones werkt met thema’s en duidelijke woordlijsten. Gebruik deze lijsten actief door flashcards te maken en jezelf te overhoren met behulp van apps. Ook het maken van samenvattingen per hoofdstuk kan goed helpen om je woordenschat te versterken.
Of Course! (Noordhoff)
Deze methode richt zich op uitgebreidere en meer uitdagende teksten en woordenschat. Maak regelmatig gebruik van luisterfragmenten en probeer woordjes direct toe te passen in schrijfopdrachten of discussies om ze beter te onthouden.
All right! (Malmberg)
All Right! is gericht op interactieve opdrachten en praktische taalvaardigheid. Profiteer van deze aanpak door de woorden te oefenen met behulp van rollenspellen en interactieve groepsopdrachten, waardoor je ze beter onthoudt en begrijpt.
Focus on the Wider World (Pearson)
Deze methode combineert moderne onderwerpen met veel audiovisueel materiaal. Maak actief gebruik van deze materialen om nieuwe woordjes in context te leren. Kijk regelmatig naar video’s en podcasts die bij het boek horen en noteer nieuwe woorden met voorbeeldzinnen.
New Interface (ThiemeMeulenhoff)
New Interface biedt duidelijke structuren en eenvoudige navigatie door elk hoofdstuk. Maak optimaal gebruik van de woordlijsten en oefeningen die aan het eind van elk hoofdstuk staan. Oefen met voorbeeldzinnen waarin je nieuwe woorden meteen toepast.
Maak gebruik van digitale hulpmiddelen
- JoJoschool: biedt oefeningen specifiek afgestemd op jouw methode, met interactieve quizzen en woordlijsten.
- Quizlet: perfect voor het maken van flashcards en actief oefenen.
- WRTS: een uitgebreide tool die speciaal ontworpen is om woordlijsten uit verschillende methodes te oefenen.
Wil je weten welke digitale tool het beste bij jou past? Bekijk hier de vergelijking van een aantal verschillende digitale platforms die je kunnen helpen bij snel en efficiënt Engelse woordjes leren.
Voorbereiding op de toets
- Maak samenvattingen van de belangrijkste of moeilijkste woordjes per hoofdstuk.
- Oefen met oude toetsen of online oefentoetsen specifiek gericht op jouw methode. Vaak zijn er oefentoetsen of is er oefenmateriaal te vinden op het platform van jouw lesmethode.
- Vraag je docent naar extra oefenmateriaal en specifieke aandachtspunten voor jouw toets.
Door deze technieken toe te passen en regelmatig te oefenen, wordt Engelse woordjes leren niet alleen gemakkelijker, maar ook een stuk leuker. Veel succes met het uitbreiden van jouw Engelse woordenschat!