Last-minute woordjes leren, het is herkenbaar voor bijna elke leerling op de middelbare school: morgen een toets en nog tientallen woordjes die je moet leren. Als je te laat bent begonnen met leren moet je alles snel op één avond doen, of werkt het beter als je het over meerdere dagen verdeelt? In deze blog leggen we uit wat het beste werkt bij last-minute woordjes leren én waarom.
Woordjes leren in één dag – Last-minute woordjes leren
Voordelen
Last-minute woordjes leren, ook wel bekend als ‘crammen’, is soms onvermijdelijk als je te laat bent begonnen. Je bent er maar één dag mee bezig, dus kost het je minder tijd. Ook vinden sommige leerlingen dat de stress helpt om beter te presteren. Op korte termijn kan deze methode nuttig zijn om snel iets in je geheugen te krijgen.
Nadelen
Uit onderzoek blijkt dat woordjes leren in één dag vooral goed werkt voor kortetermijngeheugen. Dat betekent dat je de woordjes na een paar dagen waarschijnlijk alweer vergeten bent. Bij elke herhaling die je doet kun je woordjes langer herinneren (bron). Bovendien levert last-minute leren vaak stress op, wat voor veel leerlingen de prestaties negatief beïnvloed
Woordjes leren gespreid over één week
Waarom werkt gespreid leren?
Gespreide herhaling (‘spaced repetition’) is een wetenschappelijk bewezen techniek die helpt om woordjes beter en langer te onthouden (bron). Door regelmatig herhalen over meerdere dagen geef je je hersenen de kans om informatie stevig in het langetermijngeheugen op te slaan. Het is beter om het leren van woordjes zelfs uit te spreiden over een langere periode dan één week, maar als je al tijdsnood hebt volg dan de tips:
Gespreide herhaling toepassen
Een slim schema als je nog maar één week hebt om je woordjes te leren ziet er bijvoorbeeld zo uit:
- Dag 1: Bekijk alle woordjes en probeer ze kort te leren.
- Dag 2: Herhaal alle woordjes die je lastig vond of niet goed had.
- Dag 3: Overhoor jezelf kort met alle woordjes.
- Dag 5: Neem alle woordjes nog eens door en test jezelf een paar keer.
- Dag 7 (dag voor toets): Doe een laatste overhoring en herhaal nog een paar keer wat je nog moeilijk vindt.
Zoals eerder benoemd werkt gespreid leren nog beter als je het uitspreid over een langere periode. Het zal makkelijker zijn om de woordjes te herinneren en je zult ze opslaan in je langetermijngeheugen. Leer hier hoe je gespreide herhaling toepast.
Tips om het leren makkelijker te maken
1. Gebruik flashcards
Door middel van flashcards kun je jezelf makkelijk overhoren. Je kunt de kaartjes met de hand maken maar dit kost veel tijd. Digitale tools zoals JoJoschool, StudyGo of Quizlet hebben veel woordenlijsten in de database waardoor je geen tijd hoeft te verspillen aan het aanmaken van de woordenlijsten en direct aan de slag kunt met overhoren. Met behulp van deze apps kun je jezelf op verschillende manieren overhoren. Wij hebben voor jou uitgezocht welke 5 digitale tools het beste zijn.
2. Maak ezelsbruggetjes
Ezelsbruggetjes maken woordjes makkelijker te onthouden. Je hersenen onthouden informatie namelijk beter als het gekoppeld is aan iets wat je al kent. Dit kun je doen door een grappige rijm, zin of afkorting te bedenken. Je kunt een visueel beeld maken in je hoofd die je doet denken aan de betekenis van het woord of je kunt een andere associatie maken. Meer tips over woordjes leren met ezelsbruggetjes lees je hier.
3. Leer in context
Probeer woordjes niet alleen los te leren, maar gebruik ze in zinnen of korte verhaaltjes. Dit helpt je om de betekenis beter te begrijpen én onthouden. Maak dus altijd gebruik van voorbeeldzinnen, deze kun je zelf bedenken of op internet vinden. Vaak staan er in de boeken van het vak ook voorbeeldzinnen.
Wat werkt beter?
Hoewel je met woordjes leren in één dag misschien net voldoende scoort op je toets, blijkt gespreide herhaling veel effectiever voor langdurig begrip en onthouden van woordjes. Door een week lang elke dag kort bezig te zijn met je woordjes voorkom je stress en haal je betere cijfers.
Begin dus vandaag nog en geef jezelf de tijd om écht goed voorbereid te zijn!